Tuesday, 6 May 2014

7 Sebab yang membezakan ESP Shaklee Dengan Soya Biasa

Ramai yang meragui dan bertanya tentang khasiat ESP..adakah ia sama dengan kebanyakkan soya dipasaran? Makan soya sama sahaja mana-mana pun. Serbuk ker minum terus ke ataupun nak murah beli soya panas-panas kat pasar malam. Dan lagi soya penyebab kanser. Antara persoalan biasa di kalangan mereka di luar sana.


Sekiranya kita ingin memilih atau membeli supplement yang berasaskan soy protien. Pastikan ia adalah yang asli berdasarkan kriteria ini :

1. Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organik

Kajian menunjukkan penanaman secara kimia (bukan organik) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan. Sebarang penggunaan bahan kimia semasa tanaman samaada penggunaan baja, semburan makhluk perosak yang mengandungi pesticides, fungicides dan herbicides mempunyai hubung kait dengan penyebab terjadinya kanser. Sebab itu penanaman secara organik amatlah penting

2. Kacang Soya itu Mestilah NON GMO (tak dihasilkan secara genetik)

Secara umumnya mana-mana produk yang melalui proses genetik ini adalah murah harganya kerana pembuatannya lebih mudah berbanding ingin mengekalkan keaslian kacang soya itu sendiri. Semestinya mana-mana syarikat yang besar hanya memilih pembuatan yang mudah, murah dan menjimatkan untuk hasil yang menguntungkan tanpa memikirkan akibatnya kepada pengguna. Dr. Louis J. Pribyl seorang saintis dari Brazil menekankan bahawa mengikut kajian, toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan di dalam sel tumbuhan.

3. Kacang Soya itu mesti mengandungi 9 Asid Amino penting

Badan memerlukan kesemua 9 asid amino ni untuk menghasilkan sistem antibodi. Sekiranya salah satu dari asid amino ini hilang atau tiada keberkesanan sistem imun akan berkurangan sebanyak 30% menyukarkan badan untuk berfungsi dengan baik

4. Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dengan air dan bukan dengan alkohol

Pembersihan dengan alkohol akan memusnahkan kandungan isoflavone sehingga 88%. Isoflavone diperlukan untuk mengurangkan risiko kanser paru-paru. Isoflavones juga bermanfaat dalam penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang

5. Bahan anti-tyroid/anti growth substance

Soya yang mentah mengandungi 'anti growth', 'anti tyrosine' substance, kekurangan bahan-bahan ini akan menyebabkan tekanan darah rendah, suhu badan yang rendah, dan 'restless leg syndrome'

6. Proses pembuatan kacang soya sebaiknya tanpa Pemanasan

Asid amino sangat sensitif dengan suhu yang panas, kajian menunjukkan protien yang melalui proses pemanasan akan memusnahkan 50% asid amino 

7. Soy Isolate mesti ditambah dengan unsur kalsium

Kajian atau artikel menyatakan bahawa serbuk soya sangat berasid dan boleh menyebabkan kerapuhan tulang dan oleh yang demikian unsur kalsium yang secukupnya mesti ditambah dalam protien soya untuk meneutralkan kembali serbuk soya itu. 

Agal-agak kalau soya sembarangan yang di jual dengan harga murah itu ada ke semua ciri-ciri di atas ni?

ESP Shaklee?? Mestilah menepati semua ciri-ciri dan kriteria ni

ESP Shaklee


Kini dah tau dah macam mana nak pilih soya? Tersalah pilih buruk akibatnya. Sebenarnya bukan soya yang tak bagus dan sebabkan kanser tetapi cara dan pembuatan soya itu sendiri dari awal dah guna bahan kimia kan?

Kalau nak protien yang BEST NI contact no ni
Aniey Yusoff 013777312

ESP ni memang sooooo laris tau!




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...